NH3 i inne czynniki chłodnicze- podział i zastosowanie

Sto procent, usilnych starań

Postęp dokonujący się w chłodnictwie prowadzi do tego, że powstają coraz to nowsze urządzenia chłodnicze, które znajdują zastosowanie w przeróżnych dziedzinach. Na pewno, mimo usilnych starań, nie udało się wciąż utworzyć uniwersalnego czynnika chłodniczego, który pozwalałby na chłodzenie wszystkich maszyn chłodniczych.Nic zatem niezwykłego, że w urządzeniach chłodniczych stosuje się przeróżne czynniki chłodnicze, które w jednym razie sprawdzają się wspaniale, w pozostałych wypadkach nie znajdują zastosowania. Postaramy się prześledzić tych wyżej wymienionych właściwości. Na początek najbardziej powszechny, biorąc pod uwagę osiągalność, składnik chłodniczy na ziemskim padole - woda. Jako składnik chłodniczy jest czasem używana w chillerach jak również chłodnicach samochodowych. Należy tymczasem w tej samej chwili zrobić pewne zastrzeżenie - jako składnik chłodniczy zdaje egzamin jedynie w ciepłym klimacie, gdzie temperatury w ogóle nie spadają poniżej zera. Dlaczego jest to takowe ważne? A krótko mówiąc woda w temp. poniżej zera zaczyna zamarzać. Traci tym samym własne właściwości, co w sposób najpełniejszy moglibyśmy prześledzić na egzemplifikacji dosłownie chłodnicy w samochodzie. Woda obmywa ożebrowanie chłodnicy sprawiając, że silnik jest chłodzony. Zamarznięta woda nie ma możliwości przemieszczać się, w wynik czego chłodnica przestaje spełniać własną funkcję. Obowiązkowe zostało krótko mówiąc znalezienie bardziej wydajnego czynnika chłodniczego niż woda. W w takim razie zaczęto powszechnie obsługiwać glikol, który nie zamarza w niziutkiej temp., a dzięki swym właściwościom termodynamicznym może wspaniale chłodzić. Glikol tymczasem zdaje egzamin wspaniale jedynie w razie niedużych maszyn chłodniczych. W lodówkach czy ogromnych mroźniach zdaje się mało wydajny. W w takim razie pojawia się kolejny składnik chłodniczy - NH3, który ze wszystkich do tego czasu wymienionych jest na 100% czynnikiem najbardziej wydajnym i zapewniającym najlepsze chłodzenie. Amoniak dobrze sprawdza się do schładzania w sporych urządzeniach chłodniczych. Zastąpił na tym miejscu freon, który objawił się niebezpieczny dla otoczenia, przyczyniając się do powiększenia dziury ozonowej. Amoniak niestety również nie jest pozbawiony wad, choć przy odpowiednim wykorzystywaniu właściwie nie może zapewniać problemów. Trzeba się na chwileczkę przy tym problemie zatrzymać. Amoniak w wielu sytuacjach jest wykorzystywany jako składnik chłodniczy np. w mroźniach czy lodówkach sklepowych jak również zamrażarkach. Bez zarzutu chłodzi, gwarantując odpowiednio małe temperatury. Przy dużym jego stężeniu staje się tymczasem niesłychanie niebezpieczny. Amoniak jest wciąż wybuchowy. Wystarczy krótko mówiąc niewielki dosłownie jego wyciek i chwila nieuwagi, aby utworzyć realne niebezpieczeństwo dla zdrowia i życia przebywających w określonym pomieszczeniu osób. Przeto także robi się wszystko, by podwyższyć bezpieczeństwo użytkowania maszyn chłodniczych, chłodzonych amoniakiem. Pojawiają się krótko mówiąc zautomatyzowane sprzęty, które śledzą stężenie amoniaku i reagują na każdą awarię. Równocześnie, trwają prace nad zlokalizowaniem tego kategorii czynnika chłodniczego, który - nie zaprzepaszczając na efektywności, będzie wiele bardziej bezpieczny, jak rozchodzi się o jego użytkowanie. Wytwarzane są krótko mówiąc wielorakiego typu związki chemiczne o parametrach termodynamicznych, które mogą w przyszłości być w przyszłości lepszym rozwiązaniem, jak rozchodzi się o bezpieczną pracę maszyn chłodniczych. Na razie tymczasem opłaciłoby się spostrzec, iż nie ma lepszego od amoniaku czynnika chłodniczego.